Este un lucru constatat ca fiecare localitate, mai mica sau mai mare, are un specific anume individualizat fie prin asezare geografica, fie prin ocupatiile locuitorilor, fie prin traditii si obiceiuri.
Monografia unei localitati poate fi socotita o carte de vizita, poate chiar mai mult, un document care va infrunta timpul.
Comuna noastra nu a constituit pana acum obiectul de cercetare al istoricilor si oamenilor de cultura, decat sporadic, mai mult prin dictionare etno-culturale. Conditiile politico-sociale si istorice din zilele noastre se afla intr-un alt context decat cel care exista cu 50 de ani in urma, iar problemele comunitatii sunt nenumarate. Eforturile trebuie unite pentru rezolvarea lor.
Multumiri profunde sponsorilor acestei lucrari, precum si autorului si colaboratorului principal, care prin eforturile lor, mai mari sau mai mici, au contribuit la realizarea si editarea acestei lucrari.
Fie ca acest inceput timid sa constituie un imbold, o incercare de iesire din anonimat.
Aceasta este dorinta noastra fierbinte si sunt incredintat ca destinul comunei Babana va fi unul luminos, sustinut de renumele celor care au fost, al celor care suntsi al celor care vor veni dupa noi.
Asteptam opiniile si sugestiile de buna credinta ale tuturor celor care vor citi randurile acestei carti, spre a putea in viitor nadajdui la o reeditare a acestei lucrari, intr-o varianta chiar imbunatatita.
6 iulie 2009
Ivan Vasile Bebe
Primarul comunei Babana